Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat" este muzeul unei intinse zone istorice si etnografice, al unei bogatii de documente si marturii despre locuitorii Tarii Fagarasului.
Muzeul a fost infiintat in anul 1923 pe baza colectiei etnografice a profesorului Valeriu Literat (1885-1972), reprezentant de frunte al vietii culturale din orasul Fagaras, din perioada interbelica. La inceput muzeul din Fagaras a functionat sub egida "ASTREI" si in custodia colectionarului, pana in 1951, cand i-a fost atribuit un sediu stabil si a primit statutul de istitutie de stat.
De profil mixt (istorie, etnografie si arta), Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat" cuprinde in patrimoniul sau o mare varietate de colectii, precum cele de: arheologie, arme, numismatica, cahle, carte romaneasca, documente, lapidarium, glajarie, arta decorativa si plastica, ceramica populara, port popular, tesaturi, obiceiuri, icoane pe sticla, oua incondeiate, arta lemnului, lemn-os-fier, mestesuguri, s.a.
Expozitia de baza reprezinta evolutia civilizatiei Tarii Fagarasului intr-o insusire de documente si evenimente semnificative.
Muzeul Fagaras este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Fagaras, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Fagaras
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 45.844586,24.977016
Complexul Laguna Albastra situat in Fagaras cuprinde un strand cu un bazin de 2000 de metri patrati, dar si un jacuzzi, doua baruri si trei terenuri de baschet, volei si fotbal. Unul dintre cele doua
Biserica Evanghelica este pozitionata in Piata Republicii. Actuala biserica a fost ridicata in anii 1842-1843 dupa ce edificiile anterioare au fost distruse rand pe rand.
Initiativa construirii ei a
Cetatea Fagarasului este cel mai impunator monument al tinutului, unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate din intreaga tara si chiar din Europa.
Complexul feudal fortificat de la Fagaras , a c
Doamna Stanca (? – 1603) a fost sotia lui Mihai Viteazul. Traditia spune ca s-au casatorit in biserica din localitatea Proieni, judetul Valcea, in anul 1584.
Stapan ocazional al Cetatii Fagarasului
Construita in 1712 (dupa ce vechea biserica, aflata in perimetrul actualului centru al orasului, a fost distrusa), biserica adaposteste, chiar la intrare, doua valoroase coloane; in interior se gasesc
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.